December 2020

Vorige maand hebben we 867 kranten kunnen verwerven .
Het gaat om de Belgische Standaard van tussen 1914 en 1918 waar ook artikels van Cyriel Verschaeve in verschenen.
De krant geeft ook een perfect overzicht over de gebeurtenissen aan het Ijzerfront en de het dagelijks leven tijdens de grote oorlog.
De kranten zijn nu mooi gesorteerd en op inventaris gezet zodat ze nu perfect kunnen bewaard en gebruikt worden in de toekomst.
Deze kans konden we niet voorbij laten gaan en mede door de steun van de verkoop in ons antiquariaat vallen deze aankopen iets minder zwaar.

Op vrijdag 11 september hebben we een belangrijk deel verworven van Kameraad IDS. Het afscheid nemen door omstandigheden van een deel van je persoonlijke bibliotheek valt bij vele mensen zeer zwaar maar ook hier was het een bewuste keuze om de voorkeur te geven aan het Vlaams Historisch Archief. Na wat herinneringen te hebben opgehaald uit een ver verleden waar onze wegen al eens kruisten kwamen we al snel tot een akkoord waar beide partijen zich in konden vinden. We zijn heel bij en ook wel fier dat we de mogelijkheid aangeboden kregen voor deze overname en ook voor het vertrouwen. Goede afspraken maken goede vrienden, zeker ook onder Kameraden.

Op 15 december 2019 moesten we afscheid nemen van onze trouwe Kameraad Willy Brone. Wie hem heeft gekend zal enkel goede herinneringen aan hem overgehouden hebben. Willy was niet alleen een trouw Militant en overtuigd Nationalist, maar ook een gepassioneerd verzamelaar van alles wat met de Vlaamse Beweging te maken had en in het bijzonder van de Ijzerbedevaart. Willy had in zijn laatste levensuren meegegeven wat er met zijn archief moest gebeuren, en die oplossing is ook gevonden. Met fierheid kunnen we melden dat wij een groot deel van het archief hebben verworven en kunnen dit nu ook in ons archief integreren.
Wij danken uitdrukkelijk alle mensen die het mede mogelijk hebben gemaakt om het archief van Willy zijn weg te laten vinden op een correcte manier waar alle partijen zich in konden vinden. Waar Kameraad Willy Brone ook mag zijn, hij zal met tevredenheid over zijn archief blijven waken.
Jan De Beule

Af en toe kunnen we wel eens iets specialer op de kop tikken, zoals deze glasramen waar Cyriel Verschaeve op staat.
Dit glasraam komt uit een serie van 6 glasramen uit de oude pastorij van Brugge.
we gaan dit glasraam een heel mooi plaatsje geven .