Uw winkelmandje is momenteel leeg
Ons archief kon 2 vlaggen verwerven , een van het Jong Dinaso en een leeuwenvaandelwaarvan de exacte periode nog moet bepaald worden.
De vlaggen waren in sterk vervuilde staat en werden ook niet in de ideale omstandigheden bewaard.
Historiek van van het Jong Dinaso vaandel
Het jong Dinaso vaandel dateerd vermoedelijk uit de 2e helft van de jaren dertig van vorige eeuw.
Het heeft de traditionele elementen van de Dietse en Heel Nederlandse beweging , namelijk het oranje - Blanje - Bleu verwijzend naar Willem van Oranje.
Ook de blauwvoet is aanwezig , verwijzend naar de strijd van Albrecht Rodenbach.
Het Leeuwenvaandel.
Het leeuwenvaandel is een 'moderne' art deco leeuw ontworpen vermoedelijk tussen 1922 en 1928.
De ontwerper is onbekend en wanneer deze Leeuw zijn intrede heeft gedaan in de Vlaamse beweging is ons niet bekend.
Wel weten we met zekerheid dat dit model van Leeuw goed werd gelanceerd door Vlaams zangverbond ( De voorlopen van het ANZ , Algemeen Nederlands Zangverbond) eind jaren '20 en begin jaren '30 en dit in allerlei formaten.
Mondelinge overlevering meld dat deze leeuw ook kort na de 2e wereldoorlog werden gemaakt en gebruikt door de Vlaamse Concentratie , de eerste Vlaams Nationale Partij en voorloper van de Volksunie.
Verkeerdelijk wordt dit model van Leeuw alleen toegeschreven aan het Vlaams Legioen , de Vlaamse Vrijwilligers aan het Oostfront tijdens de tweede wereldoorlog.
Het Vlaams Legioen gebruikte dit model van leeuw in hun vaandels maar het gebruik ervan ligt dus véél vroeger.
Het reinigen van de Vaandels.
Hun kleuren waren niet meer van die orde dat ze nog veel pracht en praal uitstraalden en hadden meer weg van zacht kartoen als van vlaggenstof.
De vlaggen werden afzonderlijk in louw zuiver water gespoeld zodat het meeste vuil uit de vlaggen was verwijderd.
Hiervoor werden per vlag 7 emmers water gebruikt.
Daarna werden de vlaggen handmatig gewassen met zachte neutrale vlokkenzeep om de stof of het stiksel niet te beschadigen.
Her resultaat was dan ook verbluffend
De vlaggen zijn volledig in ere hersteld en kunnen in optimale omstandigheden worden bewaard.
Op naar de volgende zoektocht en het volgende project.
Jan De Beule.
Een tijdje geleden konden we een houten heldenhulde zerkje verwerven van een Vlaamse soldaat uit de Eerste wereldoorlog.
Het Heldenhulde kruis was aangezien zijn leeftijd van minstens 105 jaar in redelijk goede toestand maar was toe aan een professionele conservering.
Het te conserveren houten Heldenhuldezerk zoals wij het aantroffen.
Het kruis heeft vermoedelijk wel enkele jaren tijdens en na de oorlog buitengestaan op de locatie van de gesneuvelde soldaat.
Hierdoor was het enorm verweerd en heeft het veel van zijn zwarte verf verloren en ook de gele letters oogden zeer flauw.
Te conserveren houtrot en houtkever aantasting.
De onderkant waarmee het Heldenhulde zerk in de grond had gestaan was voor een groot gedeelte weggerot en had last gehad van houtworm.
Aanbrengen aangepaste eiken kader en belettering.
Er kon dus geen enkel risico worden genomen op verdere aantasting.
Vooraleerst werd het kruis 3 maanden bewaard op een constante temperatuur die schommelt tussen de 19 en 23 graden Celsius zodat het zeker goed droog en vochtvrij zou zijn voor de behandeling.
Daarna werd het kruisje volledig met een zachte borstel volledig stofvrij gemaakt waarna de onderkant werd geïnjecteerd met een chemisch product tegen houtworm.
Daarna werd een volledige lazuurlaag aangebracht zodat het Heldenhulde zerkje geïmpregneerd werd en volledig beschermd tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf.
We hebben ervoor gekozen om de zwarte verf van het kruis en de gele verf van de letters niet bij te werken om het volledig authentieke karakter te bewaren.
Om het Heldenhulde kruis wat meer eer en een goede plaats te kunnen geven in het archief werd het voorzien van een bijpassende eiken kader en opschrift.
Het afgewekte geheel zoals we het bewaren in ons archief.
Het eindresultaat mag gezien worden en zo is er toch weer een stukje van onze erfgeschiedenis en van de Adelbrieven van ons volk gered voor de toekomst en het nageslacht.
Jan De Beule
Kameraad Bruno kwam naar ons met de vraag of we voor hem zijn oude landsknechttrom van de Vlaamse Scouts uit 1946 wouden in elkaar steken en vervolledigen. Deze opdracht hebben wij met veel plezier aangenomen.
wij denken dat deze oude landsknechttrom eens een oude NSJV trommel kan geweest zijn.
Hieronder gaan wij een beschrijving geven hoe we juist te werk zijn gegaan.
Link naar de facebookpagina van Scoutsarchief Malpertuis : https://www.facebook.com/scoutsarchiefmalpertuis/?ref=page_internal
Dit was de staat hoe de landsknechttrom geschonken is geweest aan het Scoutsarchief.
De vellen hebben we eerst 24u laten weken in het water zodat deze goed konden uitgetrokken worden en zo mooi gelijk over de houten ring kon gespannen worden.
Eens de vellen rond de houten ring opgespannen en verlijmd zijn (met lijm van konijnen beenderen zoals ze het vroeger deden), hebben we ze op de trommel geplaatst zodat deze de juiste vorm kon aannemen tijdens het drogen.
met 2 spanriemen (niet te hard opgespannen) hebben we alles op zijn plaats gehouden en zo meer dan 48u laten uitdrogen.
als alles goed uitgedroogd is kunnen we beginnen met de landsknecht bijeen te binden met de touwen en de leren op spanners. Om de trommel goed te kunnen opspannen gaan we ook eerst het touw 12u laten weken in water.
Wanneer we het koord overal doorgestoken hebben gaan we de overschot van het koord opgebruiken door onderaan door de touwen te weven. (door dit te doen gaat het touw ook nog eens beter opspannen.
Na al deze stappen te hebben gedaan is de trommel af.
Geschreven en gerestaureerd door Rolf Waegeman
Restauratie schilderij op hout. In het archief van Rolf Waegeman zit al jaren een schilderij op hout dat is overgedragen van vader op zoon en dan weer van vader op zoon. Een familiestuk van 3 generaties. Het is een schilderij van een onbekende schilder, een perfecte copy van een prent die ooit is getekend door Jos Speybrouck. Door de jaren was het schilderij enorm vervuild en was de vernislaag zo vergeeld dat de kleuren zeer dof waren geworden. Ook had houtworm de achterzijde de onbehandelde houten plaat aangetast. Hierdoor was het schilderij van 72 cm x 96 cm enorm krom getrokken dat men het bijna onmogelijk nog kon ophangen.
Dit is het schilderij voor de restauratie
Eerst werd het schilderij aan de achterzijde behandeld tegen houtworm zodat dit vernietigende proces werd gestopt waarna er werd begonnen met de reiniging. De voorzijde werd eerst ontdaan van al zijn vuillagen waarna de vergeelde vernis werd verwijderd door een aangepast mengsel van Methanol en terpentijn.
Hierna werd de achterzijde behandeld wet 3 lagen zwarte olieverf waarvan de lagen van dun naar dik werden opgebouwd om de spanning van de voorzijde deels weg te nemen zodat het schilderij weer kan rechttrekken doordat men op deze manier de spanning werd verdeeld.
Het schilderij is al een stuk platter geworden nu
Dan werd de voorzijde vernist met niet 2 lagen niet vergelende schilderijvernis op basis van witte natuurhars.
Om het schilderij volledig plat te krijgen werd het verlijmd met een warme beenderlijm op een dunne houten triplex plaat.
Eerst werd het schilderij beschermd met een dikke folie om erna gewicht op te leggen zodat het goed kon drogen en om te voorkomen dat het terug scheef trok.
He schilderij was na droging in zijn volle glorie hersteld en klaar om in te lijsten. De inlijsting gebeurde met een omranding van imitatie van Franse steen om de fiere ridder zij ridderlijke plaats te ondersteunen.
Naar de alom gekende en terechte uitspraak van Albrecht Rodenbach 'waar is de oudere fierheid heen gevaren' , heeft dit schilderij alvast zijn fierheid teruggevonden.
Het resultaat!
Gerestaureerd en geschreven door:
Jan de Beule
Bij het verworven archief van Kameraad Willy Brone was het vrij gekende beeld van de moeder met
het gebroken Heldenhuldezerk van beeldend kunstenaar Gabriel Van der Meersche.
Het plaasteren beeld was gebroken in 3 stukken en is nu in zijn volle glorie vakkundig hersteld.
Hierna volgt het restauratie proces:
Vooreerst werd het Plaasteren beeld met gips klever aan elkaar gezet en binnenin verstevigd.
Nadat het beeld voldoende was uitgehard werden de scheuren met zacht krijtwit weggewerkt in 3 lagen tot er niets meer zichtbaar was.
Dan werd alles geschuurd en werden de nieuwe stukken gefixeerd waarna er 2 lagen synthetische grondverf werd geplaatst.
Hierna werd het beeld gepolychromeerd op klassieke manier met geslepen verf pigment in papaverolie met terpentijn en siccatief.
De voet van het beeld werd in een imitatie van Blauwe hardsteen gezet om het beeld meer draagkracht te geven.
Na het aanbrengen van een vernislaag pronkt het beeld nu in ons archief weer in volle glorie.
Een stuk Vlaamse geschiedenis werd zo van het verdwijnen gered.
Gerestaureerd en geschreven door :
Jan de Beule
gerestaureerd door Jan de Beule
Geschreven door Jan de Beule